Працевлаштування за кордоном – як розпізнати шахрайство

16.10.2015

В наш час, коли у багатьох куточках світу панує економічна, а підчас і політична нестабільність, безліч людей бачать для себе лише один вихід – відправитися працювати у біль благополучну та розвинену країну. Для успіху в цій справі недостатньо зробити закордонний паспорт – треба знати про можливі ризики та підводні камені і бути готовим до їх вирішення, а в кращому разі, навіть зробити все від вас залежне, щоб заздалегідь уникнути можливих проблем та труднощів.

Розглянемо декілька факторів, наявність яких може свідчити про те, що ви маєте справу не з добросовісними організаціями, а з шахраями.

  • Відсутність ліцензії на конкретну діяльність.

Кожна фірма-посередник між працівником та роботодавцем в обов’язковому порядку повинна мати відповідну ліцензію від Міністерства соціальної політики. Відповідний документ можна попросити безпосередньо у працівників фірми або ж знайти його на сайті відомства. Крім самої ліцензії, слід перевірити наявність укладеного договору між посередником та роботодавцем. У разі відсутності відповідних документів – краще триматися подалі від таких пропозицій.

  • Сплата за працевлаштування

Відповідно до законодавства України, посередники не мають права стягувати платню за саме працевлаштування з людини, яка шукає роботу за кордоном. Вони можуть отримувати платню лише за переїзд та оформлення документів – віза та ін.

  • Має використовуватися лише робоча візаi

Якщо вам пропонують їхати працювати до іншої країни не по робочій візі – не ведіться на такі пропозиції. Для того щоб консульство видало саме робочу візу, слід мати певні документи, до них відноситься також довідка про несудимість, яку отримати можна тут на повністю легальній основі. Така довідка стане вам в нагоді також і за місцем роботи – багато закордонних роботодавців очікують щоб у найманих працівників була відсутність судимості.

  • Неясність деталей

Якщо, шукаючи для себе роботу в іншій країні, вам не надають конкретну та вичерпну інформації – привід для сумнівів. Це все одно, що перед вами весь Київ, вам треба знайти конкретну людину, а адреси ви не маєте – в такому разі шанси на успіх будуть мінімальними. Ви маєте право на інформацію про роботодавця, графік та характер роботи.

  • Аналізуйте вимоги при працевлаштуванні

Якщо посередник обіцяє вам «золоті гори», а, при цьому, від вас не вимагається особливих знань, навичок, та досвіду – привід задуматися. Кожен роботодавець за свої кошти прагне отримувати адекватні та кваліфіковані послуги. Слід пам’ятати, що хороша робота повинна бути взаємовигідною.

Будучи пильним при працевлаштуванні закордоном, ви зможете уникнути проблемних моментів та знайти роботу собі по серцю.

Написати коментар