Безробіття на Львівщині: що сьогодні пропонує та кого потребує ринок праці

28.07.2021

За статистичними даними Державної служби зайнятостіп по Львівщіни за I півріччя кількість українців, що отримали статус безробітного склала близько 38 тыс. чоловык (9,9%).

В цю категорію потрапили громадяни віком від 15 до 70 років. Нагадаємо, що наприкінці 2019 року цифра по безробітності сягала 8,7%.

Лідером за кількістю зареєстрованих осіб у центрах зайнятості — є місто Дрогобич. В період з січня по жовтень було нараховано понад 5.8 тис. осіб.

На запитання про функціональні аспекти ринку праці, про ситуацію працевлаштування в період карантину, відповідає директор центру зайнятості по Львівській області.

Як виглядає ситуація з безробіттям в Україні та на Львівщині сьогодні?

За період січень-жовтень кількість безробітних громадян по області зросла на 20 тис., загалом 44 000 зареєстрованих. Це в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, коли кількість безробітних була на позначці у 24 тис. осіб.

Станом на початок листопада статуси безробітних було призначено 27 тисячам мешканцям Львівщини, тоді коли в минулому році нараховували 12, 5 тис.

Звідси ми бачимо, що кількість безробіття зросла вдвічі. Звісно, громадяни, які знаходяться на обліку у центрі зайнятості, отримують допомогу по безробіттю, згідно з законодавством.

Беручи до уваги загальні статистичні дані по всій Україні, то тут бачимо, що ситуація краща — рівень безробіття, у порівнянні з минулим роком, зріс у півтори рази.

Це обумовлено тим, що в економічній структурі Львівщини великий відсоток займають: сфера послуг, підприємницька діяльність (готелі, ресторани), а вони найдужче постраждали внаслідок карантинних обмежень. Тому сьогодні вони отримують допомогу, завдяки нашій програмі підтримки, це матеріальна допомога у розмірі 5 000 грн, таких осіб понад 20 тис. Ця допомога залишиться до кінця карантину та ще на місяць після його завершення.

Які вакансії більш затребувані та наскільки широкий їх вибір?

За данними порталу «OBYAVA.ua» порівнянні з даними минулого року, кількість вакантних робочих місць по Львівській області зменшилась майже на половину. На теперішній час пропонується 4 600 вакансій, тоді коли в минулому році їх було понад 8 000. Натомість середні показники по заробітній платі збільшились на 1 тис. грн та становлять близько 8 тис. грн.

Попит мають спеціальності робітничої галузі:

  • водії трамваїв, тролейбусів;

  • швачки, електромонтери, охоронці;

  • будівельники та кваліфіковані робітники (переважно з інструментом);

  • медичні сестри.

Найгірша ситуація спіткала вакансії держслужбовців.

Яка відповідність оплати на ринку праці?

Можна сказати, що завдяки безвізу, коли працівники мають можливість більш вільного виїзду за кордон на заробітки, більшість підприємців почали підвищувати рівень заробітної платні, щоб не втрачати кваліфікованих працівників.

Наприклад, ще кілька років тому, середній показник по заробітній платі на Львівщині не перевищував 100 євро. Зараз ця позначка, в деяких галузях, підвищилась до еквівалента в 500 євро. Тому, бачимо відповідне покращення ситуації.

На жаль, ми не можемо пропонувати рівень заробітку як в європейських країнах, але в Україні для наших громадян діють соціальні гарантії та захист, чого не можуть надати нелегальні види заробітку за кордоном.

Будемо сподіватися що це стане стимулом та метою підвищувати соціальний статус, який буде стимулювати мешканців шукати кращого життя в Україні.

В статті використані статистичні данні ресурсу: https://obyava.ua/ua/rabota/drogobych

Написати коментар