Ринок праці влітку 2014

16.06.2014

exam

Поглиблення економічної, політичної та соціальної кризи в країні призвело до укріплення негативної тенденції зниження попиту на ринку праці, показники якого(травень 2014 року) в порівнянні з показниками аналогічного періоду в минулому році знизилися на 26 відсотків.

Найбільш негативні показники очікувано продемонстрували Донецька та Луганська області, на території яких відбуваються бойові дії, і де зниження активності ринку праці відбулося на рівні 50 та 67 відсотків відповідно. Згідно із дослідженнями порталу rabota.ua, із січня 2014 року рівень активності ринку праці в регіоні співпадає з рівнем його політичної стабільності, і тому, навіть найближчі сусіди Донбасу, Дніпропетровська та Запорізька області, демонструють значно вищі результати.

Кваліфіковані працівники не поспішають змінювати поточне місце роботи, все частіше приймаючи рішення дочекатися більш вдалого для цього часу. В той же час варто звернути увагу, що через значні скорочення на ринку праці достатньо вільних професіоналів, готових переглядати свою вимоги до умов та оплати праці. Згідно з даними HeadHunter, в травні змінився і індекс конкуренції на ринку праці, який в порівнянні із квітнем 2014 року став вищим на 20 відсотків. Тобто, якщо раніше
співвідношення кількості резюме до кількості вакансій складало 4 до 1, то зараз це вже 5 до 1.

Дещо змінилася картина розподілу конкуренції серед різних галузей: галуззю з найнижчою конкуренцією стало консультування, що стало наслідком зростання пропозиції в галузі продажів.

Ротація відбулася і в сегменті найбільш конкурентних галузей, таких як юриспруденція, керівничі посади та топ-менеджмент. Також серед лідерів даного сегменту опинилися спеціалісти-початківці, державні працівники та працівники некомерційних організацій.

Цього літку не варто очікувати пропорційного розподілу попиту на ринку праці. Прогнозується значне зниження в банківській, фінансовій та агропромисловій галузях, а також в галузі FMCG. Менш значним буде падіння активності в фармацевтичній та Hi-Tech галузях.

Написати коментар