Чим небезпечні соціальні мережі

11.07.2014

computer-girl

Сучасна людина живе в інформаційному світі, де віртуальний світ стрімко й невпинно заміщує реальний. Добре це чи погано? Звичайно, за наявності Інтернету можна легко і просто замовляти товари, переглядати фільми й звичайно ж спілкуватись, і все це без відриву своєї улюбленої «п’ятої точки» від улюбленого крісла на коліщатках.

Проте такий спосіб життя не є природнім для людини, особливо для її соціальної сторони. Особливу небезпеку в цьому разі становлять соціальні мережі, які, хоч і надають безлімітний доступ до спілкування, проте є лише імітацією соціального життя людини.

 

Лайки, лайки… більше лайків!

 

У «соціалках» панує спрощена оцінка соціального статусу людини, яка вимріюється так званими «лайками». Чим більше цих лайків, тим вищий статус користувача соцмережі. Але чи людини? Лайки далеко не завжди оцінюють саму людину, адже «сердечко» чи «великий палець» ставляться переважно під якісною фотографією, смішною картинкою. Таким чином оцінюється не людина, а якість її фотоапарата чи вміння знайти в Інтернеті потрібну картинку.

Проте часто це не усвідомлюється і, коли фото набирає мало лайків, користувач відчуває занепокоєння, намагаються знайти спосіб набрати космічну кількість «сердечок» і «підсідає» на соціальної мережі.

Також небезпека лайків полягає в тому, що людина стає залежною від чужої думки, інколи малознайомих або взагалі чужих людей.

Нерідко користувачі ради отримання більше лайків та коментарів вдаються до провокації, розміщуючи в групі чи на своїй сторінці образливий пост.

 

«Форевералоуни» або самотність серед мільйонів

 

Мережі типу «ВК» чи «Фейсбук» породили парадоксальний феномен, який виражається в збільшенні кількості користувачів, які почуваються самотніми (їх називають «форевералоунами» від англ. forever alone — «самотній назавжди»), при цьому маючи по кілька сот друзів і весь вільний час проводячи за спілкуванням.

У чому причина цього? Справа в тому, що спілкування в соціальних мережах — несправжнє. Переписуючись із другом, переглядаючи його фотографії, людина не отримує весь спектр відчуттів, необхідний для задоволення потреби в спілкування. Справжнє спілкування можливе лише в «реальному» житті, де співбесідники обмінюються поглядами, можуть спостерігати за реакцією один одного, мімікою.

Зважаючи на це, небезпека опинитись самотнім у соціальній мережі досить висока, особливо якщо ви відчуваєте брак спілкування.

 

Убивча простота

 

Соціальні мережі дозволяють користувачеві все робити просто, так би мовити, «за пару кліків». Це хоч і дозволяє швидко переглянути фільм, прослухати аудіозапис тощо, але робить людину лінивою й асоціальною. При наявності необмеженого доступу до фільмів, вже не треба йти в кінотеатр, «напрягатись» і «паритись», що тільки більше «підсажує» людину на соціальну мережу.

Простота Інтернету впливає на саме спілкування, яка стає обмеженим і коротким, оскільки користувачеві ліньки писати довгі повідомлення. Це пагубно впливає на грамотність та й отупляє саму людину, адже багато думати в соціальній мережі вже не потрібно.

Проте, соціальні мережі, маючи суттєву кількість недоліків, все ж потрібні сучасній людині. Інтернет-світ передбачає швидке поширення інформації, що неможливе без соціальних мереж. Головне — використовувати їх помірно і намагатись проводити більше часу в реальному, а не віртуальному світі.

Написати коментар