Особливості працевлаштування за кордоном

07.10.2017

В пошуках кращого життя велика кількість громадян України виїжджає за кордон. Та що насправді приваблює наших співвітчизників, котрі всіма можливими шляхами намагаються залишити нашу державу? Чому все більше людей, маючи вищу освіту, готові працювати не за спеціальністю та ще й за межами нашої країни?

 

На це питання є проста відповідь, котра полягає в тому, що не дивлячись на заяви високопосадових осіб, рівень життя в нашій державі на протязі багатьох років не змінюється на краще. Щоб прокормити сім’ї, жителі України змушені багато в чому себе обмежувати, заощаджуючи на купівлі банальних речей (одяг, взуття, побутова техніка, інколи і їжа). В свою чергу закордоном кожний пересічний громадянин купує ці речі, не задумуючись про витрати.

 

На відміну від жителів Європейських країн, котрі подорожують як туристи, переважна кількість українців їде закордон в пошуках високооплачуваної роботи. Проводячи аналогію, не можна не згадати про наших сусідів поляків. Мінімальна заробітна плата в цій країні перевищує українську в кілька разів, а ціни на паливо і продукти харчування такі, що кожний пересічний поляк може вільно подорожувати та не заощаджувати на якісній їжі.

Як виглядає картина з працевлаштуванням за кордоном

Зазвичай громадяни України влаштовуються на роботу, що не вимагає високої кваліфікації. Таким чином достатньо базового знання англійської мови, щоб зрозуміти чого від тебе вимагає бригадир, чи начальник цеху.

 

Необхідно пам’ятати, що працевлаштування за кордоном включає в себе безліч аспектів: від пошуку привабливої посади до надання необхідних документів. Працевлаштування за кордоном можна розділити на легальне і нелегальне. Другий варіант є більш ризикований, так як в будь-який момент вас можуть депортувати з країни.

 

Особливості працевлаштування за кордоном умовно можна розділити на:

 

— Віддалене. Специфіка цього методу полягає у віддаленому пошуку роботи, тобто із країни в якій ви проживаєте. Кандидату на бажану посаду доведеться відсилати резюме на сайти з відповідними вакансіями. Сьогодні існує достатньо сервісів, які допомагають на початковому етапі двом зацікавленим сторонам знайти один одного.

 

Існують вакансії, на які відбір кандидатів здійснюється, опираючись на зовнішні дані кандидата. В такому випадку резюме потрібно доповнити якісними фото чи відео. Необхідно розуміти, що в будь-який момент вас можуть запросити на співбесіду. Деякі компанії першу співбесіду проводять віддалено за допомогою спеціального програмного забезпечення (Skype, Viber і т. п.).

 

— Стаціонарне. Полягає в перетині кордону. Для цього потрібно оформити всі необхідні документи і виїхати з України за кордон. Після приїзду одразу ж потрібно звертатись в місцеві кадрові агентства, розміщувати резюме та ходити на співбесіди. Цей метод є комплексним, а тому віддача від нього значно більша.

 

Важливо мати при собі певну суму грошей, яку доведеться витратити на оренду житла. Також кошти вам знадобляться на харчування і поїздки по різним регіонам країни. Окремим плюсом стане купівля SIM-карти мобільного оператора, який здійснює послуги надання зв’язку в цій країні.

Деякі нюанси, які допоможуть в працевлаштуванні

Найкращий і найбезпечніший спосіб працевлаштування за кордоном полягає в отриманні пропозиції від іноземної компанії. У такому разі наймач допоможе оформити кандидату всі необхідні документи. Отримати пропозицію можуть далеко не всі! Для цього потрібно бути висококваліфікованим спеціалістом в певній сфері. Сьогодні особливим попитом на ринку праці користуються фахівці в області новітніх технологій, будівельники, маркетологи, інженери та лікарі. Треба враховувати, що резюме має бути оформлене в традиціях країн Заходу.

 

Досить часто працевлаштуватися за кордоном допомагають посередники, які за надання своїх послуг просять невелике грошове винагородженні (від декількох сотень доларів до місячної заробітної плати). Специфіка їх роботи полягає в пошуку роботи, яка відповідає кваліфікації чи вимогам кандидата. В окремих випадках вони допомагають оформити документи. Людям без певного досвіду чи кваліфікації варто розраховувати на свою фізичну витривалість, адже зазвичай їм доводиться працювати руками. Свої побажання з приводу умов, а також свою мотивацію можна вказати у спеціальному документі, що називається супроводжувальний лист (англ. cover letter) Частіше всього їм пропонують роботу в області обслуговування, у сфері туризму, на виробничій ділянці, будівництві чи сільськогосподарській галузі.

Терни працевлаштування за кордоном

Хороша пропозиція може бути капканом, який спрацює одразу ж після виплати коштів посереднику. В такому разі ви опинитесь в чужій країні без документів і грошей. Потрібно бути обачливим і обережним. В кращому разі до виїзду за кордон просто не дійде — шахрай проявить себе до виїзду за межі країни.

 

Щоб уникнути підводних каменів варто переконатися, що відкривається саме робоча віза, в іншому випадку ви будете влаштовані на роботу нелегально. Також попереджальним сигналом можна вважати недостатню кількість інформації про роботодавця – посередник обмежується загальними фразами без будь-якої конкретики.

 

Ні в якому разі не варто підписувати документи, попередньо їх не оглянувши – ви ризикуєте потрапити в аферу із якої тяжко буде виплутатись без наслідків.

 

Найголовніше пам’ятайте — протягом всього часу перебування за кордоном не варто втрачати пильність, адже ніхто із нас не застрахований від обману.

Підготовано за матеріалами сайту https://www.resumeyard.com/

Написати коментар