Все про роботу в Чехії: Прага, Острава, Брно

27.09.2021

2

Для багатьох українців працевлаштування за кордоном – звична справа. Вони їдуть не тільки заробляти кошти, але і подорожувати, куштувати страви та відвідувати архітектурні пам’ятки. В останній час люди намагаються шукати тільки офіційну роботу, тому що хочуть користуватися безкоштовною медициною, соціальними програмами та не ризикувати, що їм не віддадуть зароблену суму. Доступна робота в Чехії без посередників, якщо самостійно займатися пошуком: скласти резюме, слідкувати за новими вакансіями на різних сайтах.

Робота в Чехії у 2021 році

Без посередників реально знайти роботу, яка буде відповідно оплачуватися. Це можна зробити через знайомих, які вже їздили за кордон і їм усе сподобалося. Краще за все працевлаштуватися не одній людині, а групі. Українцю як мінімум буде знайомий колектив, тому і праця виявиться не такою складною, адже можна розраховувати на підтримку.

Варіанти пошуку роботи за кордоном:

  • моніторинг форумів, чеських сайтів;

  • реєстрація у професійних соціальних мережах та розміщення резюме;

  • підписка на газети чи видання, які розміщують актуальні вакансії;

  • пряма розсилка супровідних листів та резюме кадровим службам – не посередникам.

Якщо людина знає чеську мову, то робота в Празі чи іншому місті гарантована. Іноземні компанії залюбки підписують трудовий договір з українцями, які не тільки мають досвід в тій чи іншій сфері, але й розмовляють чеською. Знання англійської мови – ще одна перевага.

Вакантні робочі місця в Чехії: з чого розпочати пошук?

Спочатку треба вибрати 1 чи кілька напрямків. Також важливо, це буде сезонне працевлаштування чи довгострокове. Потрібно оцінити, чи відповідає людина вимогам: дивимось вакансії та порівнюємо. Основні вимоги – це: наявність прав водія, дипломів, сертифікатів, стажу роботи. Важливим являється вік громадянина, який в пошуках роботи в Чехії.

Треба брати до уваги:

  • витрати на документи, проживання, харчування, проїзд;

  • на якому транспорті дешевше добратися до Праги чи іншого міста, де є відповідна посада;

  • знання мови дозволить посісти посаду, яка буде оплачуватися краще.

Відкриття робочої візи може зайняти 2-3 місяці.

1

Про роботу в Празі

Поїхати до Чехії має право громадянин з відкритою Шенгенською візою. Вона дозволяє працювати як сезонно, так і довгостроково. Українець повинен мати при собі при перетині кордону Чехії всі необхідні документи: не треба забувати про закордонний та внутрішній паспорт, поліс медичного страхування. Компанія, і якій буде працювати заробітчанин, повинна вислати запрошення.

Робота в Празі та інших містах доступна для повнолітніх громадян. Знайти цікаву та прибуткову посаду можна на платформах:

  • layboard;

  • jobs;

  • prace та інших.

Перейшовши на сайт потрібно вибрати напрямок роботи та продивлятися доступні вакансії. Можна звернутися до чеських ЗМІ, які мають сторінки в мережі. Вони публікують пропозиції по працевлаштуванню від підприємств, фабрик, заводів та різних компаній.

Швидко вдасться знайти роботу за кордоном у великих компаніях: «Зетор», «Чеське лоденіце», «Шкода Авто».

Популярні вакансії

Багато відкритих вакансій доступні на ярмарках професій. Одна із популярних – «Jobdays». Захід традиційно проходить кожну весну. Роботу можуть знайти не тільки іноземці, але і місцеві – чехи.

Роботодавці найчастіше пропонують працевлаштування у сферах: ІТ-технологій, медицині, лікувальній справі, хімічній промисловості, металургії, машинобудуванні, будівництві.

Щодо сфери обслуговування, то доступні вакансії на посади: офіціантів, барменів, кухонних робітників. Особливі цінуються різноробочі, механіки, малярі.

Написати коментар