Чи варто їхати працювати до столиці?

02.09.2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAРобота в Києві цікавить як жителів української столиці, так і тих, хто планує сюди переїхати. У чому ж особливість київського ринку праці? Головне — це постійне зростання кількості вакансій. Місто росте, розвивається, в місто приходять нові інвестиції, виникають нові організації, виробництва — все це дає місту нові робочі місця. У порівнянні з іншими містами країни, Київ у змозі забезпечити роботою практично будь-якого охочого. Тут знайдуться вакансії як для висококваліфікованих фахівців, так і для осіб без професії та досвіду.

Столиця забезпечує помітно вищий рівень заробітної плати порівняно з іншими регіонами України. Десь поруч можна поставити тільки Дніпропетровськ або Харків, однак, Київ все одно випереджає їх. Високі зарплати в Києві цілком обгрунтовані — тут дорожче оплата житла, вартість продуктів, тут досить великі відстані, і жителі міста щодня витрачають на проїзд значні суми грошей. Тому при пошуку роботи в Києві здобувачі змушені враховувати майбутні витрати, і вимоги до заробітної плати тут вище, ніж по країні в цілому.

Зворотною стороною широкого асортименту вакансій в столиці стала вибірковість шукачів. Особливо це помітно серед київської молоді. Кияни до тридцяти років воліють шукати модні й престижні посади, пов’язані з інтернет-індустрією, рекламою, творчістю. Це можна пояснити: в розвинутих галузях крутяться великі гроші і тут зарплати найцікавіші для молодих фахівців.

Відповідно, незатребувані киянами «непрестіжні» місця роботи стають здобиччю іногородніх. Для приїжджих київські зарплати в будь-якому випадку привабливіше інших. Крім того, працевлаштування в столиці навіть на примітивну роботу — це шанс закріпитися тут і почати свій кар’єрний ріст.

Ще однією особливістю ринку праці в Києві можна назвати швидку плинність кадрів. Це знову пов’язано з молоддю. Багато працевлаштовуються на час навчання в вузах і після отримання диплома звільняються. Інші приходять на роботу як молоді фахівці, але знайшовши досвід і стаж йдуть на більш високі посади. Іногородні, на яких припадає левова частка робочих місць в галузі торгівлі та громадського харчування, не всі справляються з труднощами життя у столиці, тому частина з них виїжджає, звільняючи місця іншим.

Таким чином, на відміну від решти міст України, Київ може похапали постійним зростанням кількості робочих місць, солідними зарплатами і високою плинністю кадрів.

Написати коментар