Ринок працi Донбасу

30.09.2014

koksohimВажкі часи переживає ринок праці Донецької та Луганской областей. Активність в цій галузі суспільного життя знизилася практично до нуля. На жаль, доводиться констатувати той факт, що комерція Донбасу повністю відчула на собі всі тяготи тривалої кризи і військових дій. Якщо звернути увагу на статистику, то стає видно: ще навесні ринок праці цього регіону функціонував у штатному режимі. У травні почалися перші сигнали лиха — кількість вакансій стало різко скорочуватися. У червні падіння було вже видно неозброєним оком. За літній період динаміка падіння кількості вакантних робочих місць становила -50 відсотків щомісяця. В результаті до вересня ринок праці Донбасу вичерпався.

Як зауважують експерти з рекрутингових компаній, деяка обережність з боку великих корпорацій була вперше помічена в квітні. Склалося відчуття, що роботодавці зайняли вичікувальну позицію: були призупинені великі проекти і припинено набір персоналу. Однак, фірми ще планували в найближчому майбутньому продовжити розвиток і надолужити згаяний час. Криза затяглася і плани стали відсуватися на невизначені терміни.

Наступний крок — великі роботодавці почали залишати неблагополучний регіон. Головні офіси багатьох компаній переїхали в сусідні області — Дніпропетровську і Харківську. Багато хто віддав перевагу перебратися до Києва. Сценарій у більшості був один і той же: виїжджали керівництво, бухгалтерія, юридичні служби, а робітники і технічний персонал залишалися на місцях.

З настанням літа прийшла нова хвиля: стали масово закриватися невеликі фірми. Ті, кому діяльність дозволяє, перейшли на режим віддаленої роботи. Коли в самому Донецьку почалися бойові дії, дуже багато торгових компаній, що мали там представництва, закрили їх. Тим не менш, на сьогоднішній день на території Донецька функціонують промислові підприємства, деякі торговельні мережі, працюють продовольчі магазини і аптеки, не припиняють діяльність ринки.

Найважчий стан зараз у середнього і малого бізнесу. Практично всі були змушені скоротити персонал. Якісь компанії намагаються виживати, працюючи в економ-режимі. Однак, зруйновані системи поставок товарів між основною частиною країни і Донбасом, пов’язані з військовими діями, продовжують розоряти бізнесменів регіону.

Написати коментар