Як молодій людині спланувати свою кар’єру

13.10.2014

young_manКожна молода людина задає собі питання: як успішно побудувати свою кар’єру? Найчастіше «граблі» виявляються одні й ті ж — три основні помилки, які допускають всi, добре відомі. Але молодь знову і знову повторює їх. А адже для того, щоб зламати навіть саму продуману кар’єрну драбину, достатньо навіть один раз зробити невірний крок.

Як правило, ми зустрічаємо нескінченні переліки порад про те, як правильно чинити. І дуже рідко нам радять, як робити не треба. А це, як показує практика, набагато більш важливі навички. Є традиційні помилки, які люди допускають як на початку кар’єри, так і при зміні місця роботи або виду діяльності.

Далеко не всі люди мають непохитну впевненість у собі. Велика частина людей в душі сповнені сумнівів і невпевненості. Вони відчувають помилкову ілюзію, що, не претендуючи на щось більше, ніж мають, вони оберігають свій спокій. Насправді, обмежуючи себе в цілях і бажаннях, вони гальмують свій розвиток. Чи не навколишній світ, а вони самі закривають собі наступні ступені кар’єрних сходів.

Люди шукають можливість повісити відповідальність за свої дії на інших. Влаштовуються на роботу туди, куди хтось порадив. Публікують своє резюме і чекають дзвінків, але не шукають активно. З готовністю реагують на чуже керівництво до дії, але самостійно ні на що не наважуються. Це відбувається через небажання виявитися винуватим у невдачі. Адже значно простіше звинуватити у своїх бідах того, хто дав пораду.

Дуже часто людина визначає для себе бажану посаду і не готова почати роботу з більш низькою щаблі. Таким чином люди часто втрачають шанс почати успішну кар’єру: адже продемонструвавши керівництву відмінне виконання обязванностей на більш простий посади, працівник має всі перспективи для швидкого зльоту. З іншого боку, існує і боязнь зайняти відразу посаду вище очікуваної. Не варто недооцінювати майбутнього роботодавця: якщо виходячи з вашого резюме він пропонує вам зайняти більш високу сходинку в кар’єрних сходах, ніж ви планували, можливо, ви вже давно її заслуговуєте. Чому б не спробувати?

Всі ці помилки можна узагальнити: при плануванні кар’єри треба вміти дивитися на себе і свої навички об’єктивно, не зациклюватися на досягнутому і не боятися змін.

Написати коментар