Девальвація гривні знижує мотивацію персоналу

21.01.2015

Політична нестабільність, економічна і фінансова криза не змогли не вплинути на стан українського ринку праці. Ситуація складна, проте не катастрофічна, вважають експерти.

Девальвація гривні знижує мотивацію персоналу
 

Загальні тренди

За словами Тетяни Пашки, HR-експерта рекрутингового порталу rabota.ua, 2014 для ринку праці був одним з найскладніших за минулі 5 років. «Він став серйозною перевіркою ефективності та надійності всіх компаній на ринку України. Тим не менше, для багатьох компаній 2014 став викликом, можливістю диверсифікувати ринок і почати нові напрями», — відзначає експерт.

Вероніка Бодашко, партнер рекрутингової агенції PERSONNEL Executive виділяє як позитивні, так і негативні сторони ситуації, що склалася.

«На відміну від кризи 2008 року, багато компаній не беруть радикальних рішень щодо масових скорочень персоналу. Нагадаємо, тоді відбулися глобальні скорочення, деякі компанії позбулися до 40% своїх співробітників. Зараз компанії дуже вибірково підходять до оптимізації штату і скорочують, в основному, не самих ефективних співробітників «, — вважає Вероніка Бодашко.

До основних негативних наслідків нинішньої економічної та політичної кризи експерти зараховують зниження ефективності та мотивації у роботі персоналу.

«Українці за фактом стали біднішими через сильну девальвацію гривні. Роботодавці не можуть поки гарантувати гідну переіндексацію зарплат, що негативно позначається на мотивації співробітників. Можливості кар’єрного зростання і розвитку для багатьох співробітників в 2015 році будуть обмежені, у багатьох компаніях в результаті оптимізації з 2-3 позицій створювалася одна, і на неї приймали або внутрішнього, або частіше зовнішнього співробітника («свіжу кров»)», — пояснює рекрутер .

Крім того, через нестабільність багато західних компаній прийняли рішення скоротити або взагалі закрити український офіс.

«Іноземні компанії оптимізують свої витрати, тому в ряді компаній пройшли скорочення персоналу. Є приклади, коли компанії повністю закривають свої представництва в країні в зв’язку з нестабільністю і падінням продажів», — коментує Вероніка Бодашко.

Попит-пропозиція

За оцінками фахівців рекрутингового порталу rabota.ua, за підсумками 2014 кількість вакансій зросла на 37%, резюме — на 20%.

«Незважаючи на складності з розвитком нових ринків і утриманням позицій на ринках колишніх, п’ятірка лідерів не змінилася — продажі, IT-сектор і торгівля як і раніше» диктують моду «на ринку праці», — вважає Тетяна Пашкіна. Саме ці сфери пропонують найбільше вакансій на ринку.

Що стосується резюме, то тут ситуація також залишається відносно стабільною. Найбільше претендентів шукають роботу в таких сегментах як торгівля, адміністративний персонал і виробництво.

Нинішній ринок праці, на відміну від середини 2000-х років, — це ринок роботодавця, а не здобувача. Саме роботодавець диктує умови на ринку. Конкуренція за робоче місце зростає, правильно складена характеристика зразок має великий вплив на вибір роботодавця. «Якщо в 2013 році сезонні спади були більш виразними, конкуренція знижувалася з 23 до 16 відгуків, то в 2014 році кількість відгуків навіть у нестабільні місяці не знижувалися менш 23. А традиційного літнього спаду не було взагалі», — говорить Тетяна Пашкіна.

Підтверджують посилення конкуренції на ринку і експерти. «Кількість претендентів на одну вакансію істотно збільшилася. Багато роботодавців кажуть, що в 2014 році була можливість вибрати кращих з кращих. Ринок праці в 2014 році однозначно став «ринком роботодавця», але по складних пошуків і унікальним фахівцям — тим не менш, присутній фактор «ринку кандидата». Це стосується, в першу чергу, ІТ-ринку», — розповідає Вероніка Бодашко.

Зростання пропозиції на ринку праці дає можливість роботодавцям підібрати більш кваліфікований персонал за ті ж гроші. Також на збільшення пропозиції впливають переселенці з Криму і зони АТО, які до того ж «демпінгують» зарплатні пропозиції», відзначають експерти.

«Окремі роботодавці західного регіону з пересторогою ставляться до переселенців з інших регіонів. Проте, велика частина компаній оцінили кваліфікацію та досвід роботи цих претендентів, а не місце їх прописки», — констатує Оксана Абраменко, рекрутер Львівської консалтингової групи.

Окупація та військові дії стали викликами і для менеджерів з персоналу.

«У HR-менеджерів багатьох компаній в 2014 році додалися додаткові та нетипові функції з релокації співробітників із зони АТО та Криму. Забезпечення переїзду співробітника і його сім’ї, тимчасова оренда житла, пошук можливих вакансій всередині компанії в іншому регіоні. У зв’язку з цим деякі позиції компанії закривали своїми силами, залучаючи внутрішніх співробітників, що переїхали з проблемних регіонів. Більш того, компанії були готові жертвувати навичками та досвідом і закривали позиції внутрішніми кандидатами, які часто були слабші зовнішніх. Крім того, більшість компаній допомагали своїм мобілізованим співробітникам в екіпіровці, підготовці, лікуванні», — зазначає Вероніка Бодашко.

За матеріалами http://pomichnyk.org

Написати коментар